A testi-lelki-szellemi harmóniáért szeretettel.

Mi is az a meridián?

bioexpress-meridian-148x300A meridián nevet Soulié de Morant adta ezeknek a testet behálózó képzeletbeli vonalaknak, a földgömb hosszanti
térbeosztásának, a meridiánoknak mintájára.

A meridiánokat ne zárt csatornaként képzeljük el

Az energia szervezetünkben mindenhol jelen van, és ezeken az “utakon” közlekedik testünkben

A meridiánok leginkább a mágneses erővonalakhoz hasonlítanak, melyet a modern kutatások is megerősítettek

A meridián-rendszer felépítése

A rendszert két nagy csoportra oszthatjuk:

 • elsődleges (fő) és
 • másodlagos meridiánokra.

A 12 pár fő-meridián a szervezet jobb és bal oldalán szimmetrikusan helyezkedik el

A másodlagos meridiánok a fő-meridiánokból ágaznak le, de önálló pontokat nem tartalmaznak:

 • 12 pár ín-izom meridián
 • 12 pár kitérő meridián
 • 12 pár hosszanti Luo
 • 12 pár haránt Luo
 • 4 különleges máj meridián
 • 8 páratlan meridián

A legfontosabb meridiánok a fő-meridiánok, ezek minden külső és belső energetikai behatásra reagálnak. Ezeknek és két páratlan meridiánnak a pontjaival tudjuk befolyásolni az energiaforgalmat. A másodlagos meridiánoknak nincsenek pontjaik a bőr közelében, csak az egyes fő-meridiánok meghatározott részeinél kerülnek testfelszínhez közel. Szerepük, hogy a fő-meridiánok bizonyos funkcióit kihangsúlyozzák, de természetesen saját feladatköreik is vannak.

A fő-meridiánokról

 • Az egész meridián-rendszer legfontosabb része a 12 fő-meridián. A fő-meridiánok a bennük lévő energia szerint lehetnek yang illetve yin típusúak. A yin és a yang elveknek megfelelően az összes yin meridián a mellkas, has, valamint a végtagok belső oldalán, tehát a test középvonalához közelebb; az összes yang meridián a háton és a végtagok külső oldalán fut, azaz a test középvonalától távolabb. Kivételt képeznek a “fényes yang” meridiánok (a vastagbél és gyomor meridiánok), melyek a “szemből áradó napfényt fogadják”. Minden yang meridián felfele fut, azaz eléri a fej területét (összeköttetés az égi yang energiával) és minden yin meridián lefele fut. A fej minden yang meridián találkozási helye.
 • A fő-meridiánokat aszerint is megkülönböztetjük, hogy a felső vagy az alsó végtagokon futnak-e végig. A felső végtag (mely yang jellegű) a Shǒu (kéz ) előnevet kapja, míg az alsó végtagokon futó (yin jellegű) meridiánok a Zú (láb) előnevet kapják.
 • A harmadik szempont, ami szerint meg lehet különböztetni a meridiánokat, az, hogy milyen minőségű energia áramlik bennük.

Az energia keringése a meridiánokban

A főmeridiánokban az energia keringése szoros kapcsolatban van az öt elemmel. Az energiakeringésben egymás után vesznek részt az ugyanahhoz az elemhez tartozó yin és yang meridiánok. Mivel a meridiánokban keringő energia – az alsó és középső melegítőből érkezve – a tüdőben nyeri el végleges összetételét s annak meridiánján keresztül lép ki a felszínre, ezért a napi energiakeringési ciklust is a Shou Tai Yin indítja el. Az energia a test hosszában az egyes meridiánokban felváltva centrifugálisan vagy centripetálisan halad; a központból a periféria felé áramlik az energia az alsó végtag yin meridiánjaiban és a felső végtag yang meridiánjaiban, majd onnan a központ felé a felső végtagok yang meridiánjaiban és az alsó végtagok yin meridiánjaiban. A klasszikus akupunktúrás keringés 3 ciklusra (energiakörre) osztható, ezeket az alábbi táblázat mutatja.

Tehát a 12 fő-meridián a következő elnevezéseket kapta

 • Tüdő, Vastagbél, Vékonybél, Szív, Szívburok
 • Gyomor, Epe, Lép, Máj, Vese, Húgyhólyag
 • Hármas melegítő

A meridiánokban a qi mennyisége nem állandó, hanem egy meghatározott napirendet követ. A nap bizonyos szakaszában az egyes pályákon az energia mennyisége maximális, ez az az időszak, amikor lehetőség szerint el kell végeznünk az energia szabályozását. A meridiánok energiatartalma 12 óra elteltével a minimálisra csökken. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert ilyenkor a biológiai órán szemben lévő meridián kezelésével is befolyásolhatjuk az energiaáramlást.

bioexpress-szervora-269x300

Az energiatelítettség napi ciklusa

Letérővezetékek

A letérővezetékek a főmeridiánokból a végtagokon indulnak és a perifériáról haladnak a test mélyebb rétegeibe, majd a fej felszínén folytatódnak.

A nyolc páratlan vezeték

Ezeket a vezetékeket azért nevezik páratlanoknak, mert nem felelnek meg a szimmetria követelményeinek. A nyolc páratlan vezeték kiegyenlítőtartályként szolgál, a klasszikus szövegekben a főmeridiánokat folyókként, a páratlan vezetékeket pedig tavak és csatornák gyanánt emlegetik, melyekkel a folyók vízállását szabályozni lehet.
Amennyiben további kérdése merülne fel, keressen minket bizalommal.

Biztosak vagyunk benne, hogy információink Önt is segíthetik jobban, egészségesebben élni!


Kedves Látogató!

Információ = Érték

Ebben az esetben különösen… Mennyit ér az egészség, ha nincs?

Cikkeinkben a testi-lelki-szellemi harmónia kialakításához díjtalanul küldünk Önnek hasznos információkat.

Engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk Fiatalodj, ne öregedj! – ingyenes hírlevelünket, amiben olyan témákról olvashat, olyan új információkhoz juthat, melyek segítik Önt minőségibb életet élni.

Tudjuk, hogy a mai információ és (főleg) reklámáradatban nagyon nehéz olyat találni, ami valóban hasznos lehet az Ön számára, ezért szeretnénk biztosítani arról, hogy minden levelünkben orvosok, természetgyógyászok, szakemberek által kipróbált és rendkívül jónak tartott megoldásokkal találkozhat.

Fiatalodj, ne öregedj! – Hírlevél

…avagy hogyan sikerül másoknak egészségesen fittnek, örök fiatalnak és sikeresnek lenni?

Jelentkezését követően azonnal letöltheti: “Milyen lelki folyamatok állhatnak a betegségek hátterében?” című tanulmányunkat, melyben megdöbbentő valóságokat fedezhet fel, továbbá minden Olvasónk kedvezményekben részesül az összes minőségi Bioexpress terápiákból.

A Feliratkozó oldal eléréséhez kattintson ide!


Email: info@bioexpress.hu
Web: bioexpress.hu
Biorezonancia: bioexpress.hu/biorezonancia
Webáruház: bioexpress.hu/bionet 

Tags: , , , , , , , ,

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Comments are closed.

Top